Modemuseum Hasselt


Gasthuisstraat 11 3500 Hasselt

Over Modemuseum Hasselt

De bezoeker krijgt tijdens bepaalde tentoonstellingen de kerncollectie te zien via wisselende opstellingen, uitgewerkt rond een thema, aangevuld met bruiklenen. Daarnaast brengt het museum tentoonstellingen waarbij een designer, een bepaald materiaal of een bepaalde techniek waarin kledingstukken of sieraden worden vervaardigd centraal staan. Ook kruisbestuivingen tussen mode en andere kunstvormen komen aan bod.

De collectie van het Modemuseum Hasselt bestaat uit authentieke kleding, accessoires en mode -illustraties die een beeld geven van de Westerse mode van het midden van de 18de eeuw tot nu. De kern van de collectie van het MMH bestaat uit de verzameling van de bekende Roemeense architect -scenograaf en kostuumontwerper, Andreï Ivaneanu (1936 - 1989 ). Hij werkte als architect-scenograaf voor het klassieke en moderne theater, voor opera, operettes en musicals. Gedurende 18 jaar verzamelde hij passioneel historische kleding en accessoires uit de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. Deze prachtige authentieke kostuums kocht hij in Gent, Brussel, Parijs, Londen en New York.

Het topstuk van de collectie 18de en 19de eeuwse kleding komt uit het privébezit van een Belgische adellijke familie. Het is een 'Robe à La Française' uit het midden van de 18de eeuw, de periode waarin de fantasievolle Rococostijl hoogtij vierde. Het grootste gedeelte van de collectie van het Modemuseum dateert van de vooroorlogse en naoorlogse (WOII) periode van de 20ste eeuw. Deze verzameling varieert van merkkleding tot confectiekleding, waarvan de ceremoniekleding, zoals doopkleedjes, bruidsjurken, avondjurken en rouwkleding, de hoofdmoot vormt.

Foto's

Modemuseum Hasselt

Modemuseum Hasselt in het kort

Collectie

Geschiedenis / historisch
Hedendaags

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Uitleen mogelijk

Ja

Onze locatie

Modemuseum Hasselt


Gasthuisstraat 11 3500 Hasselt